Posvećen prvenstveno osnovnim ljudskim vrijednostima I služenju lokalnoj zajednici, Rotary je međunarodna organizacija koje okuplja oko 1,2 milijuna članova diljem svijeta iz različitih područja profesionalnog života. Rotary promiče visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu te širi dobru volju i razumijevanje među pojedincima I narodima.

Od formiranja prvog Rotary kluba (Chicago, Illinois) 23. veljače 1905. pa sve do danas, Rotary zajednica zbližava ljude svih rasa, vjeroispovijesti i političkih uvjerenja u prijateljskom ozračju suradnje.

ROTARY INTERNATIONAL

Rotary International je jedna od najuglednijih organizacija na svijetu s više od 35.000 Rotary klubova u preko 200 zemalja. Rotary International je organizacija koja promiče visoke ljudske vrijednosti i pomoć lokalnoj zajednici te joj se pojedinci mogu pridružiti, bez obzira na spol, boju kože, religiju ili političko opredjeljenje. Rotarijanci se obično okupljaju jednom tjedno razvijajući pritom svoj princip razvoja prijateljstva kao priliku služenja. Osnovni moto Rotaryja je “Služenje prije svega” (engl. Service Above Self). Filozofija i glavni principi djelovanja Rotary klubova jasni su od početka:

  • Razvijanje prijateljstva kao uvjeta za bolju suradnju i uspjeh pojedinca i kluba
  • Visoki etični i moralni principi u vođenju posla i svim profesijama
  • Isticanje vrijednosti svake profesije i njezine uloge u stvaranju boljeg društva
  • Isticanje uloge služenja i pomoći drugima
  • Širenje međuljudskog razumijevanja, dobre volje i mira

U tu svrhu, nastao je četverostruki test. Korisno je mjerilo za sve ljudske odnose, a posebice u svakodnevnoj praksi i zanimanju svakog rotarijanca. Prije upuštanja u neku aktivnost, dobro je sam sebi postaviti ova četiri pitanja:

  • Je li istinito?
  • Je li pravedno prema svima na koje se odnosi?
  • Hoće li pomoći izgradnji dobre volje i boljeg prijateljstva?
  • Je li korisno za sve sudionike?

Mnoge slavne javne osobe su bile ili jesu rotarijanci, a neki od najpoznatijih primjera su: John F. Kennedy, Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill, Walt Disney, Neil Amstrong, Thomas Alva Edison, Ivo Andrić, Ivan Meštrović i papa Franjo.

ROTARY INTERNATIONAL – DISTRIKT 1913 HRVATSKA

Rotary Hrvatska, odnosno Rotary International Distrikt 1913, je dobrovoljna, samostalna i neprofitna organizacija Rotary klubova na području Hrvatske, koji su ujedno članovi Rotary Internationala. Rotary zajednica u Hrvatskoj pokrenuta je još krajem 1920-ih. Dana 6. ožujka 1929. godine, dan nakon osnivanja beogradskog Rotary kluba, u Hotelu Esplanade održan je službeni osnivački sastanak Rotary kluba Zagreb, kojem je nazočilo 26 uglednika, uključujući i kipara Ivana Meštrovića, Branka Šenou, Franju Hanamana, Lava Kaldu, Marka Kostrenčića i mnoge druge zaslužne hrvatske građane, koji su angažiranjem u Rotary-u dali dodatni obol razvoju hrvatskog znanstvenog, kulturnog, umjetničkog, nacionalnog i svakog drugog identiteta. 1941. godine u Jugoslaviji i još pet europskih država zabranjuju se Rotary klubovi. Kasnije i u komunističkoj Jugoslaviji rotary pokret biva zabranjen.

Prvi klub osnovan u samostalnoj Hrvatskoj je Rotary klub Zagreb koji je 23. listopada 1990. godine uključen u svjetsku Rotary zajednicu. Prvi Hrvatski Rotary savez osnovan je 2004. godine.

Nakon više od 20 godina djelovanja hrvatskih klubova u okviru regionalnog Distrikta 1910, odlukom Rotary Internationala formiran je samostalni Distrikt 1913 koji podupire rad i razvoj klubova na području Hrvatske, prateći potrebe lokalnih zajednica, a u skladu s Rotary načelima i zakonskim regulativama. Povelju Distrikta 1913 osobno je uručio predsjednik Rotary Internationala Ray Klinginsmith prvom guverneru Distrikta 1913 dr. Ivi Husiću na svečanosti koja se održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 18. lipnja 2011. godine.

Do danas hrvatski Rotary klubovi su ostvarili mnoge projekte i programe te tako pomagali građanima Hrvatske, većinom iz vlastitih izvora ali i međunarodnom suradnjom drugih Rotary klubova koji se rado odazivaju i materijalnim i osobnim sudjelovanjem

Danas u Hrvatskoj djeluje 60 Rotary klubova, a Rotary klub Split Novi ponosni je član Rotary International od 21. Lipnja 2008. godine.