Humanitarna akcija Val dobrote za Palčiće – Primopredaja vrijedne opreme

Rotary klub Split Novi je Odjelu neonatologije splitskog KBC-a isporučio opremu vrijednu više od 575.000 kn, a to su dva inkubatora, respirator i pulsni oksimetar sa pripadajućim senzorima.

Riječ je o Global Grant projektu u kojem su sudjelovala 4 Rotary kluba, a to su, uz Rotary klub Split Novi,  RC Munchen Martinsried iz Njemačke, RC Erba Laghi iz Italije te RC Kočevje iz Slovenije, uz financijsku podršku njihovih distrikata i Rotary International-a. Cijeli projekt započet je u travnju prošle godine, a najsuvremenija oprema već je u ožujku 2020.g. predana Odjelu neonatologije Klinike za ženske bolesti i porode splitskog KBC-a. Donirana oprema omogućit će najviši standard brige o malim pacijentima, a što je najvažnije utjecat će na smanjenje smrtnosti i komplikacija djece koja se rađaju prije 32-og tjedna sa samo 500 – 1500 grama.

U KBC-u Split godišnje se rodi oko 4500 novorođenčadi, stopa prijevremeno rođene djece već prelazi stopu od 6% i ima daljnji uzlazni trend.  Kada se tome pridoda činjenica da je KBC Split ujedno i regionalni centar za pacijente iz šire regije, te da tijekom turističke sezone radi pojačanim kapacitetima, jasno je kako je ova oprema iznimno potrebna i vrijedna. Uz nju će naši najmanji i najmlađi, naši Palčići dobiti najbolju moguću skrb.