Rotary Health Forum

Povodom svečanog otvorenja humanitarne akcije “Moja učiteljica zove se Nada” koju su zajednički organizirali Rotary klub Split Novi i Rotary klub Zagreb 1242, 06. listopada 2018. u prostorijama Visoke škole Aspira održan je “Rotary Health Forum” na temu “Izazovi suvremenog obrazovanja malih učenika tijekom bolničkog liječenja.”

Cilj foruma je bio senzibilizirati javnosti na problematiku malih pacijenata tijekom bolničkog liječenja te upoznavanje s konceptom “Škola u bolnici” koje nadležna ministarstva financiraju samo u bazičnim troškovima. Na forumu, koji je ujedno bio i Rotary Day, su sudjelovali brojni eminentni stručnjaci iz svijeta politike, medicine, prosvjete, javnog života, kao i rotarijanci te šira splitska javnost. U prepunoj svečanoj dvorani Visoke škole Aspira pozdravne govore i panel predavanja su održali Branka Ramljak – državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja; Tomislav Đonlić – Pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije; prof.dr.sc. Darko Tipurić – Guverner Distrikta 1913 Hrvatska; prof.dr.sc. Julije Meštrović – ravnatelj KBC-a Split; dr. Zoran Bahtijerević – liječnik hrvatske nogometne reprezentacije; prof.dr.sc. Marijan Saraga – predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, dr. Josip Krnić – Predsjednik Rotary kluba Split Novi; Joško Jeličić – predstavnik Rotary kluba Zagreb 1242; Nenad Bakić – osnivač Instituta za razvoj i inovativnost te pokretač STEM revolucije; ravnateljica OŠ “Marjan” Zdenka Barović te Lidija Sosa-Šimenc – ravnateljica OŠ “Izidora Kršnjavoga” u Zagrebu.

Po zaključcima foruma potrebno je malim pacijetnima koji se liječe u bolnici poslati jasnu poruku kako svi zajedno vjerujemo da će ozdraviti, a najbolji načini za to je da im pružimo kvalitetno obrazovanje, potaknemo pozitivan psihološki efekt u daljnjem liječenju, omogućimo im bolju socijalizaciju s vršnjacima, smanjimo zaostatke za gradivom kada se vrate u školske klupe te da se s vremenom u Republici Hrvatskoj oformi specifičan kolegij koji bi učitelje adekvatno educirao za rad u bolničkim uvjetima. Očekivana vrijednost projekta je približno 200.000 kuna. Od prikupljenih sredstava nabavit će se potrebna oprema za e-učionicu, a dio sredstava utrošit će se i na edukaciju nastavnog osoblja.