Rotary

Rotary international

ŠTO JE ROTARY

Rotary International je volonterska organizacija poslovnih i profesionalnih uglednika koji pružaju humanitarne usluge i pomažu razvoju dobre volje i mira u svijetu.

Više od 1,2 milijuna članova djeluje u 33.000 Rotary klubova u 166 zemalja i zemljopisnih područja.

Prvi Rotary Club osnovao je 23. Veljače 1905. u Chicagu odvjetnik Paul P. Harris sa ciljem da duh prijateljstva iz malih mjesta svoje mladosti  ponovno oživi u jednom profesionalniom klubu.

Paul Harris & 3 friends

Ime Rotary nastalo je od ranog običaja rotiranja mjesta održavanja sastanaka među članovima kluba

SVRHA ROTARY-ja

Rotary klubovi postoje da poboljšaju život u zajednicama kroz niz humanitarnih, interkulturalnih i obrazovnih aktivnosti. Klubovi unapređuju međunarodno razumijevanje za partnerstva s klubovima u drugim zemljama. Rotary također potiče visoke etičke standarde u svim strukama.

Rotary klubovi pomažu u rješavaju kritičnih pitanja u zemlji i inozemstvu: pružanjem zdravstvene zaštite i medicinskih pomagala, čiste vode, hrane, poslovnih treninga, razvoj mladih u obrazovanju, sve za milijune ljudi različitih potreba.

ROTARY SLOGAN

Service above self

OSNOVNI ROTARY KRITERIJ

Four way test

PRIMJERI ROTARY AKTIVNOSTI U SVIJETU

polio plus

u 1985. godini osnovana je Zaklada Rotary Foundation pod nazivom POLIO PLUS, s ciljem cjepljena sve djece na svijetu protiv dječje paralize. Zaklada je do danas u suradnji s zakladom Bill & Melinda Gates dodijelila više od 2,1 milijarde dolara u subvencijama, i bezbroj volonterskih sati koje se provode na lokalnoj razini od strane Rotary klubova.

U nastojanju da se razvija mir u svijetu između različitih država, nacija, vjera i kultura Rotary puno energije i sredstava ulaže u rad s mladima. Postoje razni oblici razmjene mladih, koji mogu biti dugoročni i kratkoročni. Na taj način tisuće mladih iz cijelog svijeta kroz druženje upoznavaju jedni druge i time se doprinosti miru, toleranciji i razumijevanju između mladih naraštaja u cijelom svijetu. Postoje i poebni programi u kojima se  školuju budući mirotvorci i veleposlanici, godišnje do 110 polaznika programa Rotary World Peace dobiva pokroviteljstvo za studij na jednom od osam sveučilišta za međunarodne studije u miru i rješavanju sukoba. Od 2002. godine, sudjelovalo je 339 polaznika iz preko 75 zemalja, a prokriveni su troškovi više od 23 milijuna dolara.

Rotary je najveći svjetski privatni fond  koji financira međunarodne stipendije. Svake godine, oko 1.000 studenata prima Roraty stipendije za studij u inozemstvu.

Rotary klubovi pokreću tisuće humanitarnih projekata svake godine. Ovi volonterski vođeni projekti rješavaju korijene uzroka problema, kao što su glad, siromaštvo, bolest i nepismenost.

Pismenost – Rotary klubovi rade na poboljšanju stope pismenosti u svijetu. Jedinstveni, Rotary pionirski pristup pod nazivom Concentrated Language Encounter (CLE) dokazano je vrlo učinkovit u povezivanju zemlja u razvoju.

ROTARY U HRVATSKOJ

Rotary Croatia

U Hrvatskoj prvi rotarijanski klub osniva se već 6. ožujka 1929. u Zagrebu.

Prvi Rotary Club U Splitu osnovan je 14.05.1931.

31.12.1941. dolazi do ukidanja Distrikta 77 a time i do ukidanja svih RC na ovom području.

Tijekom komunističke Jugoslavije bilo je zabranjeno formiranje Rotary klubova.

Prvi Rotary klub u neovisnoj Hrvatskoj je RC Zagreb koji se oformio u Zagrebu 23.10.1990.

Prvi Rotary klub u gradu Splitu RC Split je počeo s radom 26.08.1993.

RC Split Novi je osnovan 21.06.2008.

Nakon više od 20 godina uspješnog djelovanja naših klubova u okviru regionalnog Distrikta 1910,  odlukom Rotary Internationala formiran je samostalni Distrikt 1913 koji podupire rad i razvoj klubova na području Hrvatske prateći potrebe lokalnih zajednica a u skladu sa Rotary načelima i zakonskim regulativama.

Povelju Distrikta 1913 uručiti će osobno predsjednik Rotary Internationala Ray Klinginsmith prvom guverneru Distrikta 1913 dr. Ivi Husiću na svečanosti koja je se održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 19. lipnja 2011.

I do sada su hrvatski Rotary klubovi ostvarili mnoge projekte i programe pomoći stanovnicima Hrvatske većinom iz vlastitih izvora ali i međunarodnom suradnjom drugih Rotary klubova koji se rado odazivaju i materijalnim i osobnim sudjelovanjem.

Osnivanjem Distrikta 1913 hrvatski rotarijanci prihvatili su odgovornost i izazove ove velike i ugledne svjetske organizacije u  samostalnom iniciranju i pomaganju po principima pravednog služenja zajednici.

Rotary u Hrvatskoj dana 06.05.2018.

  • Broj klubova: 55
  • Broj članova ukupno: 1422
    • Rotarijanke: 244 (17,16%)
    • Rotarijanci: 1178 (82,84%)
  • Prosjek godina: 51,40
  • Najstariji član: 90
  • Najmlađi član: 26