AKCIJA POMOZIMO DJECI SPLITA I DALMACIJE

Klinici za pedijatriju splitskog KBC-a Rotary klub Split novi osigurao donaciju vrijednu 400.000 kn

 

Donaciju vrijednu 400.000 kn Klinici za pedijatriju splitskog KBC-a osigurao je Rotary klub Split Novi u suradnji sa svojim partnerima/prijateljima iz njemačkog Rotary kluba Bonn Rheinbogen te značajnu potporu Rotary International-a.

U ovoj prigodi je Klinici za pedijatriju isporučeno 12 najsuvremenijih elektronički upravljanih terapeutskih kreveta za veću djecu, 8 postelja za najmlađe bolesnike, 1 pregledni, dvodjelni električni stol, 12 noćnih ormarića i 8 stolića za prematanje.

Službena primopredaja je upriličena u ponedjeljak 22. veljače 2016. godine u KBC Split.

Primopredaji su nazočili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Andro Krstulović Opara, zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo, dožupan Luka Brčić, te predstavnici KBC-a Split dr. Marijan Saraga predstojnik Klinike za dječje bolesti, dječja neurologinja dr. Radenka Kuzmanić Šamija, predsjednica prijateljskog rotary kluba Bonn Rheinbogen Uta F. Miksche, predsjednik Rotary kluba Split Novi Damir Stjepić, članovi rotary klubova i mnogi drugi.

Rotary klub Split Novi, čiji se humanitarni rad bazira na pomoći djeci, dugogodišnji je partner Klinike za pedijatriju KBC Split. Tijekom posljednjih nekoliko godina splitsku je bolnicu opremio instrumentima za precizno doziranje kemoterapije za djecu, te opremom za dijagnosticiranje astme kod malih alergičara.

Tijekom razgovora s djelatnicima Klinike za pedijatriju i obilaskom odjela članovi RC Split Novi su se još u prvom dijelu 2015. godine i izravno bili uvjerili u činjenicu da su kreveti na dječjem neurološkom odjelu stari preko 40 godina, da nisu više bili pouzdani za korištenje, zahtijevajući stalne improvizacije, dok su istovremeno svojim izgledom značajno pridonosili deprimirajućoj atmosferi bolesničkih soba malih pacijenata. Problem se vjerojatno još dugo ne bi riješio, jer redovnim kanalima nabave bolničke opreme spomenuti kreveti nisu mogli doći na red za realizaciju u skorom razdoblju.

Pacijenti korisnici ovih kreveta su teško pokretna djeca sa neurološkim smetnjama, koja veći dio svog djetinjstva provode u krevetu i u bolnici te nisu u mogućnosti kontrolirati svoje pokrete, samostalno se hraniti, okretati, ustajati i slično. Mogućnost elektroničkog upravljanja posteljom i češće promjene položaja njima nisu samo stvar komfora i ugode nego i nužna terapija u liječenju.

Nakon sastanka s menadžmentom KBC Split, članovi Rotary kluba Split novi su odlučili pokrenuti tzv. Global Grant, te je dogovorena zajednička hrvatsko-njemačka humanitarnu akcija, a na sredstva prikupljena u Hrvatskoj i Njemačkoj Rotary International je iz svoje središnjice u SAD-u doznačio značajan postotak kao podršku projektu realiziranom u međunarodnoj suradnji i povezivanju rotarijanaca u služenju zajednici.

Nadamo se da smo naše znanje, radnu i životnu energiju kao i poznanstva koja nam je Rotary omogućio usmjerili prema onima kojima je to uistinu potrebno te planiramo nastavak naših aktivnosti. Split prijatelj djece i sredina ugodnog življenja dostojnog modernog čovjeka naš je kontinuirani motivator i cilj – zaključna je poruka članova Rotary kluba Split Novi.

Navečer je u Hotelu park uz prisustvo oko dvjesto uzvanika održan prigodan domjenak. Voditeljica je bila Danni Matijaca, a uzvanike su svojim nastupom zabavili Splitski liječnici pjevači, glumica Gradskog kazališta mladih Split Lidija Florijan, operna pjevačica Irena Parlov, i Nenad Vetma koji je prijatelje iz Rotary kluba Bonn Rheinbogen razveselio s pjesmom na njemačkom jeziku.

Follow me!